Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Socialantropolog

Ibland även kulturantropologi, beskrivningen och analysen av samhällsformer och människors relationer till varandra och sin omgivning.

Kort om Socialantroprolog


Skilda aspekter av det samhälle som studeras, till exempel ekologiska, ekonomiska, politiska eller religiösa, ses som delar av ett integrerat system där förändringar i en del får återverkningar i de övriga. Huvudmetoden är deltagande observation, det vill säga forskaren lever bland de människor som studeras och både iakttar och deltar i det sociala livet.

Socialantropologi handlar om människor och mångfald. Antropologin är läran om människan som samhällsbyggare och meningsskapare.

Socialantropologin belyser hur kulturella och sociala variationer i mänskligt tänkande och handlande uppstår, hur de upplevs och vad de får för konsekvenser, men också vad mänskligheten har gemensamt.

Genom fältarbete och deltagande observation i en främmande kulturell miljö under en längre tidsperiod försöker socialantropologen förstå hur människor själva upplever sin värld och varför de gör det på sitt eget speciella sätt. Socialantropologer studerar idag alltifrån ursprungsfolk och bonde- och stadsbefolkningar i tredje världen till lokalsamhällen, minoritetsgrupper och subkulturer i vår egen del av världen

Det jämförande perspektivet kan också ge nya insikter i vårt eget samhälles institutioner och de värderingar vi omges av.

En examen i ämnet kan bland annat leda till arbete på forskningsnivå eller inom olika biståndsorganisationer.

Läs mer under Samhällsvetare.

  • Akademikerförbundet SSR

    Akademikerförbundet SSR är det fackliga yrkesförbundet för beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, samhällsvetare, socionomer och andra inom socialt arbete. Många är chefer och egenföretagare. Medlemmarna finns på alla sektorer på arbetsmarknaden. Med 78 000 medlemmar är vi det fjärde största Sacoförbundet.

    Akademikerförbundet SSR

    www.akademssr.se
  • DIK

    DIK är facket för dig som jobbar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. Våra drygt 20 000 medlemmar finns på många typer av arbetsplatser och i många olika yrkesroller. Därför kan du vara med i DIK, även om du byter bransch.

Publicerad: 2014-08-26

Senast uppdaterad: 2014-08-26

Dela sidan