Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Psykoterapeut

En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi och som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi.

Kort om psykoterapeut


En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi och som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi. Utbildningen leder till att man får psykoterapeutexamen och legitimation. Utbildningen till psykoterapeut är en påbyggnadsutbildning för flera olika yrkesgrupper, till exempel psykolog, socionom och läkare.

De flesta legitimerade psykoterapeuter i Sverige är psykologer i grunden. Många psykoterapeuter är egna företagare med egen praktik. Det är också vanligt att arbeta i barn- och vuxenpsykiatrin eller på vårdcentral.

Socionomer kan vidareutbilda sig till psykoterapeut genom en påbyggnadsutbildning som anordnas både genom privata och statliga utbildningsanordnare. Vissa väljer att utbilda sig inom andra intresseområden som personalfrågor eller ledarskap. Tre år efter socionomexamen kan socionomer ansöka om auktorisation som är en kvalitetssäkring av arbetet. Auktorisationen utfärdas av Nämnden för Socionomauktorisation, www.socionomauktorisation.se.

Läs mer på Psykologförbundet www.psykologförbundet.se och Akademikerförbundet SSR, www.akademssr.se.


  • Akademikerförbundet SSR

    Akademikerförbundet SSR är det fackliga yrkesförbundet för beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, samhällsvetare, socionomer och andra inom socialt arbete. Många är chefer och egenföretagare. Medlemmarna finns på alla sektorer på arbetsmarknaden. Med 78 000 medlemmar är vi det fjärde största Sacoförbundet.

    Akademikerförbundet SSR

    www.akademssr.se
  • Sveriges Psykologförbund

    Sveriges Psykologförbund är psykologernas fackliga och professionella organisation. Psykologförbundet arbetar i första hand med förhandlingar om medlemmarnas löner och anställningsvillkor. Förbundet arbetar också med frågor som rör psykologens roll i samhället, yrkesetik, yrkesjuridik samt utbildning och forskning.

    Sveriges Psykologförbund

    www.psykologforbundet.se
Publicerad: 2014-06-24

Senast uppdaterad: 2024-11-25

Dela sidan