Miljö-och hälsoskyddsinspektör
Miljö och hälsoskyddsinspektörer ser till att lagar och förordningar inom miljö och livsmedel följs, samt informerar företagare och fastighetsägare om regelverket.
Kort om miljö- och hälsoskyddsinspektör
Miljö och hälsoskyddsinspektör ser till att lagar och förordningar inom miljö- och hälsoskyddsområdet följs. De håller koll på bullerproblem, livsmedelshygien och föroreningar genom att göra inspektioner och mätningar. Du kan även jobba med granskning av miljöplaner och ritningar inför nybyggnationer. Kommuner är de största arbetsgivarna, men även statliga myndigheter och företag anställer miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
Du kan antingen läsa en miljö- och hälsoskyddsutbildning på kandidatnivå eller studera på masternivå efter att du tagit en naturvetenskaplig kandidatexamen. Det betyder att det tar tre till fem år att utbilda sig till miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Miljö- och hälsoskyddsinspektörers lön
Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 var medianlönen för nyexaminerade miljö- och hälsoskyddsinspektörer 34 000 kr/mån. Efter 10 år i arbetslivet tjänar de flesta miljö- och hälsoskyddsinspektörer cirka 38 500 kr/mån. Medianlönen för alla miljö- och hälsoskyddsinspektörer är 38 800 kr/mån.
På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för 36 olika utbildningar
Finns det jobb för miljö- och hälsoskyddsinspektörer?
Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: liten konkurrens
Prognos för nyexaminerade till år 2028: liten konkurrens
Prognosens osäkerhet uppskattas till 2 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet.
Vidare bedömer Arbetsförmedlingen (2022) att det under innevarande år, samt om tre år, är liten konkurrens om jobbtillfällen för miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
Du kan läsa mer om hur vi tror att arbetsmarkanden kommer att utvecklas i på www.saco.se/framtid
Vad jobbar miljö- och hälsoskyddsinspektörer med?
Miljö och hälsoskyddsinspektörer arbetar på kommunernas miljökontor med att se till att lagar och bestämmelser inom området efterlevs. Arbetet är varierat med inspektioner och kontorsarbete. Ofta har man även en rådgivande roll för att hjälpa verksamhetsutövarna göra rätt så alla medborgare kan leva i en frisk och hälsosam miljö.
Tillsynsområdena är många och det finns möjligheter att inrikta sig på ett visst tillsynsområde, exempelvis avfall, inomhusmiljö, höga ljud från evenemang eller markföroreningar. Förutom tillsyn enligt miljöbalken ingår skriftlig rapportering, dokumentation, handläggning av remisser och större utredningar.
Arbetsgivare inom inspektörsyrket arbetar aktivt med rutiner och annat förebyggande arbete för att skydda sina inspektörer från incidenter som exempelvis hot.
Du kan läsa mer om arbetsmarknaden inom miljö på Naturvetarnas webb.
Livsmedelsinspektör
På större miljökontor finns personer som enbart arbetar med kontroller av livsmedelshygien på restauranger, i butiker etc. . Livsmedelsinspektörer arbetar också på Livsmedelsverket. Utbildningsbakgrunden varierar, men de flesta har läst livsmedelsvetenskap, som fristående kurs eller på utbildning till kostvetare, nutritionist, livsmedelsagronom eller miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Utbildning till miljö- och hälsoskyddsinspektör
Om utbildningen
På utbildningen lär du dig bland annat om orsaker och konsekvenser av miljöförstöring. Vid sidan av de naturvetenskapliga kurserna läser du bland annat miljörätt och miljöförvaltning.
Du lär dig även att arbeta praktiskt med miljöproblem och får kunskap om hur dessa hanteras i offentlig förvaltning (exempelvis på kommuner och länsstyrelser). I utbildningen ingår föreläsningar, laborationer, studiebesök, praktiska övningar och egna projekt. Praktik på en miljöförvaltning ingår ofta och examensarbetet görs många gånger i samarbete med exempelvis en kommun, ett företag eller en myndighet.
Utbildningens längd
Du kan antingen läsa en miljö- och hälsoskyddsutbildning på kandidatnivå eller läsa utbildningen på som ett masterprogram efter att du tagit en naturvetenskaplig kandidatexamen. Det betyder att det tar 3-5 år att utbilda sig för att arbeta miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Här kan du studera
Miljö- och hälsoskyddsprogram finns på många universitet och högskolor, se www.studera.nu.
Behörighet
Se information om behörighet på Studera.nu. Kolla också med respektive lärosäte då variationer förekommer.
Utlandsstudier
Se under Naturvetare.
Har du en utländsk examen?
För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se
Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.
Do You Have a Foreign University Degree?
If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.
Read more on www.uhr.se
The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education.
Naturvetarna är Sacos experter på naturvetaryrken
Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.Naturvetarna
www.naturvetarna.seSenast uppdaterad: 2023-11-10