Arbetsmiljöinspektör
En arbetsmiljöinspektör arbetar på Arbetsmiljöverket och besöker arbetsplatser för att kontrollera att arbetsmiljölagen och myndighetens föreskrifter följs. Arbetsmiljöinspektören inspekterar arbetsmiljön som helhet utifrån fysiska, psykiska och sociala risker
Kort om arbetsmiljöinspektör
Arbetsmiljöinspektören inspekterar arbetsplatser för att kontrollera att arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter följs. Inspektören för en dialog med arbetsgivaren som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, men också med exempelvis skyddsombud, arbetsledare och företagshälsovård.
En viktig uppgift är också att studera hur arbetet är organiserat, om det förekommer mobbning och andra relationsproblem eller om de anställda utsätts för skadlig stress. Sådana sociala och organisatoriska aspekter på arbetsmiljön har blivit allt viktigare. Om man upptäcker brister i arbetsmiljön ställs krav på arbetsgivaren att göra något åt saken. Inspektören skriver ett inspektionsmeddelande och bestämmer vilka förbättringar företaget måste uppnå. Däremot lämnar man som arbetsmiljöinspektör inga detaljerade anvisningar om hur företaget ska bära sig åt för att uppfylla kraven. En viktig uppgift för arbetsmiljöinspektören är att upplysa om och tolka nya lagar och författningar.
Utbildningsbakgrunden varierar. Arbetsmiljöverket anställer till exempel beteendevetare, tekniker av olika slag, ergonomer, sjuksköterskor, jurister och naturvetare, eftersom de behöver personer med olika utbildningsbakgrund för att bedöma alla upptänkliga arbetsmiljöproblem.
De som rekryteras ska ha högskoleutbildning, några års arbetslivserfarenhet och ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor. Nyanställda inspektörer får en grundutbildning inom Arbetsmiljöverket.Utbildningen pågår under ca 6 månader och handlar bland annat om den nya yrkesrollen.
På Arbetsmiljöverket är idag ca 250 arbetsmiljöinspektörer anställda.
Läs mer under respektive yrke samt på Arbetsmiljöverkets webbplats
-
Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR är det fackliga yrkesförbundet för beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, samhällsvetare, socionomer och andra inom socialt arbete. Många är chefer och egenföretagare. Medlemmarna finns på alla sektorer på arbetsmarknaden. Med 78 000 medlemmar är vi det fjärde största Sacoförbundet.
Akademikerförbundet SSR
www.akademssr.se -
Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer är landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer. Med 180 000 medlemmar är vi ett starkt förbund med stor handlingskraft och resurser att göra nytta. Vi förhandlar och sluter kollektivavtal inom de flesta branscher och områden på arbetsmarknaden, avtal som gäller för alla akademiker.
Sveriges Ingenjörer
www.sverigesingenjorer.se -
Naturvetarna
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Våra 34 000 medlemmar arbetar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data.
Naturvetarna
www.naturvetarna.se
Senast uppdaterad: 2022-10-11