Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Yrken A–Ö

Här kan du läsa om fler än 140 högskoleyrken – vad du kan arbeta med, hur du utbildar dig, vad du kan tjäna och hur arbetsmarknaden ser ut. Klicka på ett utbildningsområde så visas de yrken som hör dit.

  • Arkitekt

    De flesta byggnadsarkitekter ritar hus, men arkitekturbildningen lägger grund för många yrkesval, som att jobba med stadsplanering, kulturarvsfrågor eller i fastighetsföretag. Läs mer för att ta reda på om arkitektyrket är något för dig.

    Läs mer om Arkitekt

    Inredningsarkitekt

    Som inredningsarkitekt ritar du både möbler och gestaltar rum, genom bland annat färg- och materialval. Läs mer för att ta reda på om inredningsarkitektyrket är något för dig.

    Läs mer om Inredningsarkitekt

    Landskapsarkitekt

    De flesta landskapsarkitekter arbetar med planering av utformning av utemiljöer. Landskapsarkitektutbildningen ger dig dock möjlighet att arbeta inom ett brett spektra med vitt skilda uppgifter. Det kan handla om stadsplanering, program, gestaltning, projektering, naturvård m.m.  Läs mer för att ta reda på om landskapsarkitektyrket är något för dig.

    Läs mer om Landskapsarkitekt

    Lantmätare

    Lantmätare beslutar om dragning av fastighetsgränser och avstyckningar i mark.

    Läs mer om Lantmätare

    Planeringsarkitekt

    De flesta planeringsarkitekter jobbar i kommuner, men alltfler anställs på arkitektkontor. Som planeringsarkitekt gör du fysiska planer för stadsdelar och andra områden. Läs mer för att ta reda på om planeringsarkitektyrket är något för dig.

    Läs mer om Planeringsarkitekt
  • Analytiker

    Det finns flera sorters analytiker.  Några av dessa är finansanalytiker, omvärldsanalytiker, makro- och ränteanalytiker.

    Läs mer om Analytiker

    Controller

    En controller analyserar information om det ekonomiska resultatet, gör prognoser och ser till att ledningen får den ekonomiska information som behövs för att driva verksamheten.

    Läs mer om Controller

    Ekonom och civilekonom

    Civilekonomer och ekonomer är utbildade att analysera och förstå komplexa ekonomiska frågor och sammanhang. De arbetar i alla sektorer och branscher på arbetsmarknaden. Ekonomer fattar beslut och har ett fokus på affärs- och verksamhetsmässighet samt arbetar långsiktigt.

    Läs mer om Ekonom och civilekonom

    Nationalekonom

    Nationalekonomer studerar de ekonomiska drivkrafterna i vårt samhälle. Nationalekonomi är användbart i yrkeslivet för exempelivs ekonomer, samhällsvetare och naturvetare.

    Läs mer om Nationalekonom

    Statistiker

    Statistiker arbetar med att planera, genomföra och tolka undersökningar. Att kunna analysera data och använda statistiska metoder är centralt.

    Läs mer om Statistiker

    Utredare

    Utredare tar fram, sammanställer, utvärderar och drar slutsatser från olika typer av information. De handlägger ofta ärenden som kommer till en verksamhet och har då som uppgift att ta fram fakta, göra konsekvensbeskrivningar och skriva utlåtanden.

    Läs mer om Utredare
  • Flygledare

    Flygledarens huvuduppgift är att leda flygplan och fordon på flygplatsen och i luftrummet runt denna. Som reservofficer och flygledare blir man anställd hos Luftfartsverket och placerad på någon av de militära flygplatser som Försvarsmakten driver.

    Läs mer om Flygledare

    Logistiker

    Logistiker är ett samlingsnamn för olika yrkesgrupper som styr flöden av material, information och betalningar inom och mellan företag och organisationer. Här ingår bland annat transportplanerare, informationslogistiker, inköpare och produktionsplanerare. 

    Läs mer om Logistiker

    Lots

    Lotsens uppgift är att hjälpa fartygs befälhavare att framföra fartyg i farleder till och från hamnar samt med förtöjning och manövrering i hamnarna.  

    Läs mer om Lots

    Officer och specialistofficer

    I rollen som officer behöver du vara en trygg ledare och en god förebild, du ska kunna samarbeta, fatta beslut och vara en kommunikativ problemlösare. Trivs du med att i din yrkesroll både utvecklas själv och utveckla andra, är officersyrket något för dig.

    Läs mer om Officer och specialistofficer

    Pilot och trafikflygare

    En pilot kallas även trafikflygare på flygplan i den civila luftfarten. Piloten planerar och genomför flygningar på uppdrag av ett flygbolag. Arbetet är ansvarsfullt och passar den som är tekniskt intresserad och har god fysik. Jobbet innebär arbete dygnet runt på oregelbundna arbetstider.

    Läs mer om Pilot och trafikflygare

    Polis

    För att bli polis behöver du inte vara särskilt stor och stark – däremot måste du ha bra hand med människor och en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla.

    Läs mer om Polis

    Reservofficer

    Som reservofficer får du det bästa av två världar då du har två yrken – ett civilt och ett militärt. Till vardags arbetar du kanske som polis, läkare, civilekonom eller jurist. Under perioder - som kan variera från några få dagar till flera månader - tjänstgör du i Försvarsmakten. Perfekt för dig som både vill tränas i ledarskap och göra en viktig insats för samhället.

    Läs mer om Reservofficer

    Sjöbefäl

    Nautiskt-, tekniskt- och intendenturbefäl har sin huvudsakliga arbetsplats ombord på handelsflottans fartyg. Befälhavaren har ansvaret för hela fartyget och styrmännen svarar för fartygets navigering. Tekniske chefen ansvarar för all teknisk utrustning ombord och fartygsingenjörerna svarar för drift och underhåll av maskinanläggning och all övrig teknisk utrustning. Intendenturbefälen svarar för hotell och restaurangavdelningen ombord. Det finns även specialbefattningar i vissa typer av fartyg, till exempel elektroingenjör som är expert på el, styr- och reglerteknik.

    Läs mer om Sjöbefäl
  • Apotekare

    Apotekare är hela samhällets läkemedelsexperter. En apotekare kan arbeta med allt från forskning, utveckling, tillverkning, beredning och expediering av läkemedel och med uppföljning av läkemedelsanvändning.

    Läs mer om Apotekare

    Arbetsterapeut

    Arbetsterapeuten hjälper människor att komma tillbaka till en fungerande vardag efter en sjukdom eller skada, men arbetar också med att hjälpa den som har en medfödd funktionsnedsättning till ett bra liv.

    Läs mer om Arbetsterapeut

    Audionom

    Audionomer hjälper människor som har skadad eller nedsatt hörsel. De tar reda på vad för typ av hörselproblem det rör sig om, provar ut hörselhjälpmedel och ge vård i form av hörselrehabilitering. I vissa fall arbetar även audionomer med diagnostik av balansfunktionen.

    Läs mer om Audionom

    Barnmorska

    Barnmorskor arbetar med reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa. Barnmorskan handlägger självständigt den normala graviditeten, förlossningen och postnatalperioden.

    Läs mer om Barnmorska

    Biomedicinare

    Biomedicinare arbetar framför allt med forskning och läkemedelsutveckling. De har kunskap om människans biologi och hur sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och allergier uppkommer.

    Läs mer om Biomedicinare

    Biomedicinsk analytiker

    Biomedicinska analytiker arbetar med diagnostik inom hälso- och sjukvården. De gör analyserna som krävs för att bedöma om en patient har en viss sjukdom, hur utbredd den är samt om en viss behandling har gett resultat.

    Läs mer om Biomedicinsk analytiker

    Cytodiagnostiker

    Cytodiagnostiker arbetar på hälso- och sjukvårdens laboratorier med att analysera cellförändringar. Syftet är att upptäcka cancer så tidigt som möjligt.

    Läs mer om Cytodiagnostiker

    Dietist

    Dietisten ger råd till människor som behöver förändra sin kosthållning, till exempel för att förebygga sjukdom eller återfå hälsan vid sjukdom. Följ #vadgörendietist och #dietist för mer info!

    Läs mer om Dietist

    Fysioterapeut

    Fysioterapeuter arbetar hälsofrämjande och förebyggande med bland annat fysisk aktivitet som medel för att hjälpa människor att hitta sina egna resurser till att främja hälsa och rörelse genom hela livet.

    Läs mer om Fysioterapeut

    Hälsovetare

    Hälsovetare kan arbeta inom områdena folkhälsa, hälsa eller idrott. På arbetsmarknaden heter yrkena bland annat folkhälsostrateg, hälsoutvecklare, friskvårdskonsulent och idrottskonsulent. Alla går under paraplybegreppet hälsovetare.

    Läs mer om Hälsovetare

    Kiropraktor

    En kiropraktor undersöker, diagnostiserar och behandlar besvär i rörelseapparaten.

    Läs mer om Kiropraktor

    Kostvetare och kostekonom

    Många kostvetare leder arbetet i restauranger och storkök. Utbildningen ger en bred kompetens inom kost, ekonomi och ledarskap.

    Läs mer om Kostvetare och kostekonom

    Kurator

    Kuratorer möter människor i behov av råd, stöd och hjälp, antingen enskilt eller i grupp. Genom samtal försöker de fånga in problemet och tillsammans med klienten komma fram till den bästa lösningen.

    Läs mer om Kurator

    Logoped

    Logopeder arbetar med att stödja människor i alla åldrar som har svårt att kommunicera, det vill säga har brister vad gäller röst, tal, språk eller samspel med andra. Att stödja personer som har svårt att äta och svälja ingår också i logopeders verksamhetsområde.

    Läs mer om Logoped

    Läkare

    Det finns idag cirka 46 000 legitimerade och yrkesverksamma läkare i Sverige. Varje år utexamineras drygt 1 400 framtida läkare från de sju universiteten i Sverige som bedriver läkarutbildning. Dessutom läser ett antal svenska studenter till läkare utomlands, oftast i ett annat EU/EES-land. Totalt arbetar 93 procent av de legitimerade läkarna inom den regionala eller privata hälso- och sjukvården. Till exempel på ett akutsjukhus eller vid en vårdcentral. Andra arbetar med forskning och undervisning vid ett universitet, inom företagshälsovården, läkemedelsindustrin eller på myndigheter. De flesta legitimerade läkare väljer att bli specialistläkare.

    Läs mer om Läkare

    Naprapat

    Naprapati definieras som ett system för specifik undersökning, diagnostik, manuell behandling och rehabilitering av smärta och nedsatt funktion i kroppens rörelse- och stödjeorgan. Naprapater är legitimerade och ingår i den etablerade hälso- och sjukvården i Sverige.

    Läs mer om Naprapat

    Nutritionist

    Nutritionister, även kallade näringsfysiologer, är specialister inom kost och näring. De arbetar för att förbättra folkhälsan och har djup kunskap om hur det vi äter påverkar vår hälsa.

    Läs mer om Nutritionist

    Optiker

    En legitimerad optiker är specialist på ögat och dess seende.

    Läs mer om Optiker

    Perfusionist

    Perfusionisten arbetar företrädesvis på en thoraxkirurgisk operationsavdelning. En perfusionists primära arbetsuppgift är att reglera patientens fysiologiska-, metabola- och farmakologiska behov via en hjärt-/lungmaskin under öppen hjärtkirurgi.

    Läs mer om Perfusionist

    Psykolog

    Psykologer är yrkesutbildade experter på psykologi. De arbetar med individer, grupper och organisationer, inom många olika områden och i alla skeden i människors liv.

    Läs mer om Psykolog

    Psykoterapeut

    En psykoterapeut är en person som har genomgått en godkänd utbildning i psykoterapi och som yrkesmässigt ägnar sig åt psykoterapi.

    Läs mer om Psykoterapeut

    Receptarie

    En receptarie är läkemedelsexpert och som sådan arbetar man ofta med information och rådgivning kring receptfria och receptbelagda läkemedel.

    Läs mer om Receptarie

    Sjukhusfysiker

    Sjukhusfysiker arbetar inom sjukvården med strålbehandling av cancer, bilddiagnostik och strålskydd. De utvecklar också ny medicinsk teknik.

    Läs mer om Sjukhusfysiker

    Sjuksköterska

    Sjuksköterskan är omvårdnadsexperten i patientens närhet. Hen ansvarar för att medicinska ordinationer blir genomförda och att patienterna får den omvårdnad de behöver.

    Läs mer om Sjuksköterska

    Tandhygienist

    Tandhygienister arbetar både främjande, förebyggande och med sjukdomsbehandlande åtgärder i munhålan på barn och vuxna patienter. Tandhygienistyrket är ett självständigt arbete med patientbehandling.

    Läs mer om Tandhygienist

    Tandläkare

    En tandläkare kombinerar teoretiska kunskaper med praktiskt handlag i ett vårdyrke med inbyggd roll som teamledare.

    Läs mer om Tandläkare

    Tandtekniker

    Tandtekniker är ett kvalificerat medicintekniskt yrke. Det har också stora inslag av hantverk och design.

    Läs mer om Tandtekniker
  • Datavetare

    Datavetare utvecklar digitala lösningar. Det kan handla om att programmera appar, program eller att automatisera processer.

    Läs mer om Datavetare

    Informationsarkitekt

    Informationsarkitekter bygger, utvärderar och förbättrar bland annat webbplatser och intranät.

    Läs mer om Informationsarkitekt

    Systemarkitekt

    Som systemarkitekt ansvarar du för teknisk design av hela eller delar av ett IT-projekt eller system.

    Läs mer om Systemarkitekt

    Systemvetare och utvecklare

    Systemvetaren är en samhällsvetare som specialiserat sig på att lösa administrativa problem med IT och datasystem som hjälpmedel. Drygt tre av fyra systemvetare arbetar som systemerare, programmerare eller dataspecialist.

    Läs mer om Systemvetare och utvecklare

    Webbdesigner

    En webbdesigner arbetar antingen som egenföretagare eller i team på ett IT-konsultföretag, en design- eller kommunikationsbyrå med att utveckla webbplatser och intranet för företag.

    Läs mer om Webbdesigner
  • Advokat

    Som yrkesverksam jurist kan du ansöka om medlemskap i Sveriges advokatsamfund. Om du blir antagen får du kalla dig advokat.

    Läs mer om Advokat

    Ambassadör och diplomat

    En anställd vid Regeringskansliet (oftast med grundplacering i Utrikesdepartementet, UD) som representerar Sverige i ett annat land eller vid en internationell organisation benämns svensk diplomat. I en diplomats arbetsuppgifter ingår att företräda Sveriges intressen internationellt, bistå svenska medborgare utomlands och bevaka utvecklingen i andra länder.

    Läs mer om Ambassadör och diplomat

    Domare

    Domare dömer i mål i domstolar. Endera i en allmän domstol, där det framför allt handlar om tviste- eller brottsmål, eller i en förvaltningsdomstol, där målen handlar om till exempel skatter, socialförsäkringar eller sociala frågor.

    Läs mer om Domare

    Jurist

    Juristutbildningen ger dig en god grund för arbete inom en rad olika områden hos både offentliga och privata arbetsgivare.

    Läs mer om Jurist

    Konsumentvägledare

    Konsumentvägledare ger råd och information till allmänheten i olika konsumentfrågor, som exempelvis kring kundens rättigheter vid köp av varor eller tjänster.

    Läs mer om Konsumentvägledare

    Åklagare

    Åklagare utreder brott och beslutar om en anklagad ska åtalas samt driver åtalet i domstol.

    Läs mer om Åklagare
  • Arkivarie

    Som arkivarie får du arbeta med historien, samtiden och framtiden. Din uppgift är att värdera och bedöma vilken information som kan vara värdefull för forskning nu och i framtiden.

    Läs mer om Arkivarie

    Bibliotekarie

    Bibliotekarien är en informationsspecialist som kan hjälpa dig att hitta det du söker i tryckta och elektroniska medier. Bibliotekarien organiserar och bestämmer vad som sparas och köps in till biblioteket.

    Läs mer om Bibliotekarie

    Copywriter

    En copywriter arbetar ofta i projektgrupp tillsammans med en art director (ad), en strateg eller planner samt en projektledare, där var och en ansvarar för olika delar av uppdraget. Copywritern tar, tillsammans med art directorn, fram den kreativa idén i kommunikationen, och är den som sätter budskapet i ord.

    Läs mer om Copywriter

    Förlagsredaktör

    Förlagsredaktören ansvarar för produktionen av böcker från manusidé till färdig bok och arbetar med allt från tryckt litteratur till digital produktion.

    Läs mer om Förlagsredaktör

    Journalist

    Journalister arbetar bland annat som reportrar och redigerare inom press, radio och TV. En del arbetar också inom information och kommunikationsyrken. 

    Läs mer om Journalist

    Marknadsförare

    Som marknadsförare kommunicerar man fördelarna med en idé, vara eller tjänst i syfte att skapa intresse, sälja och informera. Arbetet som marknadsförare innebär många kontakter med människor och förutsätter god kommunikationsförmåga.

    Läs mer om Marknadsförare

    Webbredaktör

    En webbredaktör arbetar direkt mot Internet och intranätet, utvecklar webbplatsen, fyller den med innehåll och ansvarar för att den hålls aktuell.

    Läs mer om Webbredaktör
  • Antikvarie

    Som antikvarie arbetar du med samlingarna på exempelvis ett museum eller som handläggare på en länsstyrelse. Du kan även specialisera dig som byggnadsantikvarie, föremålsantikvarie eller kyrkoantikvarie till exempel.

    Läs mer om Antikvarie

    Arkeolog

    Arkeologer arbetar med förhistoriskt och historiskt material. För att kunna finna och tolka dessa spår och sätta in dem i ett sammanhang behövs teoretisk såväl som praktisk kunskap.

    Läs mer om Arkeolog

    Designer

    Design används för utveckling av varor, tjänster, processer, budskap och miljöer. En designer arbetar utifrån en kombinerat affärsmässig och konstnärlig grund med form, funktion och varumärke genom att skissa på och utforma hur en produkt eller tjänst ska se ut, låta och fungera. 

    Läs mer om Designer

    Dramapedagog

    Dramapedagoger kombinerar pedagogiskt och konstnärligt arbete. De arbetar med lekar, rollspel och improvisationer tillsammans med gruppdeltagare som själva får uppleva och pröva olika situationer för att till exempel lösa en konflikt. Detta arbete kräver att man är kreativ och utåtriktad.

    Läs mer om Dramapedagog

    Fotograf

    Fotografen arbetar med bildkomposition, ljus, teknik och bildbehandling. Förutom fotografering är en vanlig arbetsuppgift att efterbehandla bilderna i datorn och anpassa dem till olika typer av webbpublicering och tryck.

    Läs mer om Fotograf

    Intendent

    Som museindentent utgår man ifrån museets material och samlingar för att finna ny kunskap.

    Läs mer om Intendent

    Konstnär

    Ett kreativt yrke som ofta kombinerar olika konstformer, uttrycksmedel, tekniker och material.

    Läs mer om Konstnär

    Kulturproducent

    Att vägleda nyfikna slöjdare för att hitta rätt material till den nya smörkniven eller att skriva intrigen till ett nytt dataspel - spännvidden är stor under paraplyet kulturproduktion.

    Läs mer om Kulturproducent

    Museum och utställningsverksamhet

    Inom utställningssektorn samlas en mängd professioner. De som besökarna möter är oftast museipedagogerna som planerar visningar och guidar besökarna. Utställningarna planeras ofta av en curator eller intendent och bakom kulisserna på museet finns även forskare, projektledare, kommunikatörer, arkeologer, etnologer, konstvetare med flera.

    Läs mer om Museum och utställningsverksamhet

    Musiker

    Musiker arbetar med musikaliska uttryck och använder ett instrument eller sin röst för att skapa musik. Klassisk musik, folkmusik och populärmusik är huvudinriktningar för musiker. Musiker kan exempelvis arbeta som gitarrist i ett rockband, som cellist i en symfoniorkester eller som sångare.

    Läs mer om Musiker

    Regissör

    Som teaterregissör är man huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en föreställning. Regissören väljer den pjäs som ska sättas upp. Ibland sker detta i samarbete med en dramaturg.

    Läs mer om Regissör

    Skådespelare

    Skådespelare uttrycker och gestaltar hur andra människor tänker, känner och handlar. Att samarbeta och skapa tillsammans med andra är en viktig del av arbetet eftersom skådespeleri är en kollektiv process. Arbetsmarknaden för skådespelare kännetecknas av projekt- och frilansanställningar.

    Läs mer om Skådespelare
  • Diakon

    En diakon stöder människor i olika livssituationer. De flesta diakoner arbetar i en församling, men som diakon kan du även arbeta inom exempelvis sjukhuskyrkan.

    Läs mer om Diakon

    Församlingspedagog

    Församlingspedagogen arbetar inom Svenska kyrkan med undervisning i olika former.

    Läs mer om Församlingspedagog

    Kyrkomusiker

    Inom Svenska kyrkan arbetar en kyrkomusiker som organist eller kantor. Kyrkomusikern ordnar musikgudstjänster och konserter i kyrkan och är den som engagerar solister, andra musiker och sångare.

    Läs mer om Kyrkomusiker

    Präst

    Flertalet präster arbetar i församlingar som komminister eller i chefsposition som kyrkoherde. Prästens huvuduppgift är att leda och arbeta med församlingens gudstjänster och andra kyrkliga handlingar som dop, vigsel och begravning.

    Läs mer om Präst
  • Agronom

    Agronomer vet hur mat kan produceras på ett hållbart sätt. De har därför en nyckelroll i omställningen mot ett hållbart samhälle.

    Läs mer om Agronom

    Djurskyddsinspektör

    Djurskyddsinspektörer arbetar för en bättre djurhållning genom att se till att djurägare följer de lagar och regler som finns om hur djur ska tas om hand.

    Läs mer om Djurskyddsinspektör

    Hippolog

    Hippologer hanterar och tränar hästar professionellt, samt är företagare i hästbranschen. De arbetar ofta som stallchefer, ridlärare eller tränare av rid- eller travhästar.

    Läs mer om Hippolog

    Jägmästare

    Jägmästare har en bred skoglig kompetens, spetsad med branschkunskap, ledarskap och organisation.  Som jägmästare arbetar du ofta med produktion och naturvård för ser till att skogen tas tillvara på ett hållbart sätt som naturresurs och råvara.

    Läs mer om Jägmästare

    Lantmästare

    Lantmästare driver ofta affärsverksamhet inom livsmedelsproduktion och de är en viktig kraft mot ökad hållbarhet. Entreprenörskap och ekonomi går som en röd tråd genom denna yrkesutbildning.

    Läs mer om Lantmästare

    Skogsmästare

    Skogsmästare arbetar med att ta tillvara skogens värden och med att skapa en mer hållbar skogsproduktion. De kan ekonomi, skogsproduktion, ekologi och ledarskap.

    Läs mer om Skogsmästare

    Veterinär

    Veterinärer arbetar främst med djursjukvård, förebyggande djurhälsovård och livsmedelshygien. Dessutom finns ett stort antal veterinärer sysselsatta med forskning, utbildning, myndighetsarbete eller laboratoriearbete.

    Läs mer om Veterinär
  • Biolog

    Biologer arbetar ofta med frågor som rör vår hälsa eller miljö. De förstår evolutionära, ekologiska och fysiologiska processer och har kunskap om livets kemi, celler, organ, populationer och ekosystem.

    Läs mer om Biolog

    Fysiker

    Fysiker arbetar med att lösa problem, modellera, samt att förutsäga processer och fenomen. Kompetensen är framförallt efterfrågad i högteknologiska branscher, då i stort sett all den teknik som omger oss bygger på kunskap om fysik.

    Läs mer om Fysiker

    Geovetare

    Geovetare kartlägger och förvaltar naturresurser, såsom mineral, grus och vatten. De gör också undersökningar inför väg-, tunnel- och husbyggen.

    Läs mer om Geovetare

    Hortonom

    Hortonomer arbetar med att förbättra den produktionsmässiga odlingen av blommor, grönsaker eller trädgårdsväxter. Utbildningen ger bred kunskap om växter samt om kedjan från producent till konsument.

    Läs mer om Hortonom

    Kemist

    Kemister har kunskaper om kemiska ämnen och tackla ofta utmaningar som handlar om miljö och hälsa. De är viktiga i omställningen mot ett mer hållbart samhälle och arbetar inom industrin, på laboratorier eller mer administrativt på myndigheter.

    Läs mer om Kemist

    Miljövetare

    Miljöutbildade arbetar för en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Utbildningarna är tvärvetenskapliga med en solid naturvetenskaplig bas. Förmågan att lösa problem och intressekonflikter är central, liksom att kunna engagera och kommunicera hållbarhetsfrågor.

    Läs mer om Miljövetare
  • Arbetsmiljöingenjör

    En arbetsmiljöingenjör arbetar med säkerhet på arbetsplatsen och har till uppgift att se till så att alla kan gå till arbetet utan att riskera hälsan.

    Läs mer om Arbetsmiljöingenjör

    Arbetsmiljöinspektör

    En arbetsmiljöinspektör arbetar på Arbetsmiljöverket och besöker arbetsplatser för att kontrollera att arbetsmiljölagen och myndighetens föreskrifter följs. Arbetsmiljöinspektören inspekterar arbetsmiljön som helhet utifrån fysiska, psykiska och sociala risker

    Läs mer om Arbetsmiljöinspektör

    Beteendevetare

    Beteendevetare är ett samlingsnamn för många olika yrken där det krävs kompetens i hur människor fungerar i olika sociala sammanhang.

    Läs mer om Beteendevetare

    Bistånd- och LSS-handläggare

    LSS-handläggare/Biståndshandläggare/Biståndsbedömare gör framför allt utredningar och bedömningar om vårdbehov för äldre och funktionshindrade.

    Läs mer om Bistånd- och LSS-handläggare

    Familjerådgivare

    Familjerådgivaren arbetar med par som har problem i sitt förhållande. De ger råd och information och gör det möjligt för paret att själva komma fram till lösningar på svårigheterna som har uppstått i deras relation.

    Läs mer om Familjerådgivare

    Familjerättssekreterare

    Familjerättssekreterare arbetar med samarbetssamtal, rådgivning, myndighetsutövning i form av utredningar i vårdnads- boende- och umgängesfrågor samt adoptions- och faderskapsutredningar.

    Läs mer om Familjerättssekreterare

    Fastighetsmäklare

    En fastighetsmäklare är den förmedlande länken i bostadsaffären mellan säljare och köpare. Det finns även andra mäklaryrken där man förmedlar eller handlar med företag, aktier eller värdepapper  (se banktjänsteman).

    Läs mer om Fastighetsmäklare

    Frivårdsinspektör

    Frivårdsinspektören arbetar inom kriminalvården. Arbetet är omväxlande och innehåller både övervakning och personutredningar. En viktig uppgift är att delta i utslussningen när en intagen avtjänat sitt straff och ska tillbaka ut till samhället.

    Läs mer om Frivårdsinspektör

    HR-specialist

    HR-konsult, HR-chef, HR-ansvarig. HR-specialister från engelskans "Human Resources", vilket kan översättas med personalfrågor. HR-ansvariga eller HR-chefer och jobbcoacher arbetar med personalfrågor och rekrytering.

    Läs mer om HR-specialist

    Kriminolog

    Kriminologer tar reda på varför ett brott begås och orsakerna som leder till brott för att  utveckla strategier som kan förebygga framtida brott.

    Läs mer om Kriminolog

    Kronofogde

    En kronofogde är en statligt anställd tjänsteman vid en kronofogdemyndighet. Kronofogdemyndighetens huvuduppgift är att se till att företag och privatpersoner betalar sina skulder.

    Läs mer om Kronofogde

    Ombudsman

    Som ombudsman representerar du en organisation och dess medlemmar eller en specifik målgrupp.

    Läs mer om Ombudsman

    Personalvetare

    Personalvetare arbetar med personal och organisationsfrågor på hela arbetsmarknaden och har kunskap om verksamhet, människa och regelverk.

    Läs mer om Personalvetare

    Samhällsvetare

    Samhällsvetare är tränade att söka, bedöma och analysera information till beslutsunderlag i politiken och näringslivet. Vanliga studieinriktningar är statsvetenskap, statistik, sociologi, ekonomisk historia, samhälls- och kulturgeografi och nationalekonomi.

    Läs mer om Samhällsvetare

    Socialsekreterare och fältassistent

    Socialsekreteraren arbetar inom kommunens socialtjänst med bedöma människors behov och ge dem stöd inom en rad olika områden. Några av dem är ekonomiskt bistånd, stöd och behandling till barn och deras familjer, stöd och behandling för missbruk och beroende samt stöd och hjälp vid psykiska problem.

    Läs mer om Socialsekreterare och fältassistent

    Socionom

    Som socionom möter du ofta människor i svåra situationer i livet. Målet är att ge hjälp och stöd för att åstadkomma en förändring. Socionomen arbetar ur ett helhetsperspektiv och har kunskaper om hur både människan och samhället fungerar.

    Läs mer om Socionom

    Studie- och yrkesvägledare

    Utbildningen till studie- och yrkesvägledare ger professionell kunskap för arbete med studie- och yrkesvägledning.

    Läs mer om Studie- och yrkesvägledare

    Utbildningsadministratör

    Utbildningsadministratörer finns vid högskolor och universitet, organisationer, företag och studieförbund. En annan benämning är utbildningssekreterare.

    Läs mer om Utbildningsadministratör
  • Språkyrken

    Språkyrkena berör flera olika områden och arbetsuppgifter. Du kan till exempel arbeta som översättare, tolk eller med professionell språkgranskning åt organisationer och företag. Det bedrivs även en del språkvetenskaplig forskning på högskolor och universitet runt om i Sverige.

    Läs mer om Språkyrken
  • Brandingenjör

    Som brandingenjör jobbar du dels operativt med räddningstjänst där du har det yttersta ansvaret vid en olycksplats. Dels med planering av brandsäkerhet, skyddsfrågor och riskhantering i syfte att förhindra brand och skadeverkningar vid olyckor.

    Läs mer om Brandingenjör

    Civilingenjör

    En Civilingenjör kan arbeta inom många olika områden, beroende på vilken inriktning utbildningen har och vilken bransch det gäller. Utbildningen ger goda möjligheter till ett kreativt och utvecklande arbetsliv.

    Läs mer om Civilingenjör

    Högskoleingenjör

    Högskoleingenjörsutbildningen leder till en yrkesexamen. Det betyder att den ger både bred teknisk kunskap och fördjupning inom ett specialområde. Även matematik och naturvetenskap ingår.  

    Läs mer om Högskoleingenjör

    Landskapsingenjör

    Vill du bidra till att göra våra utomhusmiljöer vackra och funktionella? Landskapsingenjörer arbetar med att anlägga och förvalta exempelvis parker, lekplatser, kyrkogårdar och bostadsgårdar.

    Läs mer om Landskapsingenjör

    Trädgårdsingenjör

    Trädgårdsingenjörer arbetar professionellt med växter, frukt och grönt. Odling, produktutveckling, kvalitet, transport och förvaring i butik, samt att planera trädgårdar är vanliga arbetsuppgifter.

    Läs mer om Trädgårdsingenjör
  • Forskare

    Forskning är att systematiskt söka efter ny kunskap. En systematisk metod är till exempel att utvärdera effekten av ett läkemedel genom att göra en blindtest, där en grupp får det nya läkemedlet och en annan grupp med liknande sammansättning får ett preparat som ser likadant ut men som saknar den kliniskt aktiva substansen. Forskning bedrivs inom de flesta ämnesområden.

    Läs mer om Forskare

    Förskollärare

    Som förskollärare arbetar du på en förskola med barn mellan 1-6 år. Du står för fantasi och lekfullt lärande, oavsett om det handlar om matematik eller att prova på att läsa och skriva. Förskolans verksamhet bygger på barns nyfikenhet och lust att lära. Det passar dig som vill arbeta med barn och möta barns behov av omsorg samt skapa förutsättningar för deras lärande och utveckling genom lek och skapande verksamhet.

    Läs mer om Förskollärare

    Lektor

    Universitetslärare, forskare och doktorander forskar och undervisar vid universitet och högskolor.

    Läs mer om Lektor

    Lärare

    Läraryrket är ett av världens viktigaste yrken. Som lärare är din huvudsakliga uppgift att undervisa, motivera och utveckla andra. Läraryrket är både roligt och utvecklande

    Läs mer om Lärare

    Skolledare och rektor

    Skolledare är ett samlingsnamn för rektorer och biträdande rektorer i förskola och skola, även andra med ledande befattningar inom skola och annan utbildning kan benämnas skolledare. Som chef för lärarna och övrig personal har skolledaren det övergripande ansvaret för verksamheten.

    Läs mer om Skolledare och rektor