Svensk politik behöver en operation sköldpadda
Den åttonde februari 1993 drog filosofen Ladislau Horatius i nödbromsen på ett fullsatt X2000-tåg mellan Göteborg och Stockholm. Handlingen var en protestaktion mot den moderna sanningen att snabbare alltid är bättre. Det går naturligtvis att diskutera om protestaktionen, som han kallade ”operation sköldpadda”, var rimlig eller inte. Men under valrörelsen kom jag att tänka på denna händelse, och jag tror att vi behöver en ”operation sköldpadda” för det politiska samtalet.
Sverige står inför en rad tuffa utmaningar. Det ekonomiska läget är mycket osäkert med höga matpriser och stigande boende- och räntekostnader. För många hushåll innebär det svåra prioriteringar och företag skjuter på investeringar. Lägg därtill klimat- och energikris och en orolig omvärld med krig i vårt närområde.
Nu mer än någonsin krävs politiska förslag förankrade i fakta och vetenskap. Vi behöver politiker som tar ansvar och kan lyfta blicken över konflikterna. Men tyvärr har vi en politisk debatt som allt för ofta präglas av populistisk retorik och kortsiktiga utspel som försvinner lika snabbt som de dök upp.
Jag vill lyfta tre exempel från den politiska debatten som jag tror är särskilt skadliga:
- Orealistiska löften.
I valrörelsen försökte partier på båda sidor blockgränsen övertrumfa varandra med löften om sänkta bränslepriser och elstöd. Flera förslag visade sig svåra att genomföra i praktiken. Agerandet skadar förtroendet för politiken och riskerar att bidra till ökat politikerförakt.
- Konflikt för sakens skull.
I många frågor är skillnaderna mellan partiernas förslag små. År efter år blåses minimala skillnader mellan oppositionens och regeringens statsbudgetar upp bortom alla proportioner. Det gäller exempelvis Tidöpartiernas retorik mot oppositionen i frågan om gängkriminalitet, men också oppositionspartiernas retorik mot Tidöpartierna när det kommer till pensionsfrågan. Det kan vara lockande att ta till sådana retoriska grepp, men det bidrar knappast till att faktiskt lösa problemen.
- Stressen och hetsen.
På senare år har vi sett en oroväckande tendens att förslag röstas igenom utan att ha utretts tillräckligt noggrant, nu senast förslaget om elstöd. Men det gäller flera regeringar och förslag, där det i efterhand uppdagats en rad problem som säkerligen hade kunnat undvikas om man utrett förslagen tillräckligt noga innan.
Jag tror att svenska folket har tröttnat på de snabba ryckens politik. Vi vill ha sans och balans, fakta och genomtänkta förslag. Inför valet i fjol släppte Saco tillsammans med Novus Opinion en undersökning som visar att 85 procent av yrkesverksamma akademiker stör sig på att den politiska debatten inte är konstruktiv. 87 procent tycker att politiker borde lyssna mer på experter inför politiska beslut.
Inför Almedalsveckan lanserar Saco något som vi kallar för Slow Politics. Slow Politics handlar om att uppskatta de mer genomtänkta och välgrundade delarna av politiken som kommer fram när vi tar oss tid att verkligen reflektera över och analysera frågor och problem. Förhoppningen är ett bättre debattklimat och förslag grundade i fakta snarare än populism.
Vi kommer snart få höra partiledarna tala från Almedalens scen. Jag vill utmana samtliga: Låt detta bli året då ni lyfter fram egna, konstruktiva förslag i stället för att såga motståndaren. Berätta vilka underlag ni använt för att landa i just dessa förslag och lova att de utreds ordentligt innan de genomförs. Och sist men inte minst: låt det ta tid. Låt årets Almedalstal bli politikens ”operation sköldpadda”.
Göran Arrius, ordförande Saco
Artikeln är också publicerad i Aftonbladet 230627
Kontaktperson
Senast uppdaterad: 2023-06-27
- Ämne:
- Demokrati