Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev oktober 2024 - tema löner

Tips till lönesamtalet, information om löneprocessen i Piteå kommun och vårt löneavtal.

10 tips till lönesamtalet

Vi börjar väl med det mest handfasta – hur kan man förbereda sig för att få ett så bra lönesamtal som möjligt. Här kommer tio tips från Sveriges Ingenjörer, delvis omarbetade av mig för att passa oss i Piteå.

  1. Läs på om löneprocessen, information framgår nedan under rubriken Löneprocessen. Här hittar du Piteå kommuns Personalpolicy Personalpolicy (insidan pitea.se). I Riktlinjer för personalpolitik hittar man lönepolitik Riktlinjer för personalpolitik ( insidan pitea.se).
  2. Skapa goda förutsättningar för samtalet. Se till att det avsätts tillräcklig tid och en plats där ni kan sitta ostört. Tiden kan variera, men en timme kan vara utgångspunkt.
  3. Vilka mål sattes i ditt senaste utvecklingssamtal och hur har du uppfyllt dem? Skriv ner prestationer och positiv feedback från året som har gått. Här har du konkreta argument.
  4. Gå igenom era lönesättande kriterier. Hur har du uppfyllt dessa? Formulera konkreta exempel för att stärka din argumentation. Lönekriterier ska finnas inom varje verksamhet, och vara väl kända av alla (se Löneavtalet).
  5. Använd dig av lönestatistiken på Saco Lönesök. Du kan också få individuell rådgivning genom ditt eget fackförbunds Rådgivning.
  6. Vilket lönekrav har du? Vilka sakliga argument har du för detta? Skriv ner och förbered dig på att kunna motivera vad du tycker att din prestation är värd.
  7. Ta med dina anteckningar till samtalet. Använd stödet du har förberett. Det är bara positivt att visa att du är förberedd och tar samtalet på allvar.
  8. Din chef ska motivera varför du har den lön du har. Får du en bra lönehöjning vill du veta varför för att kunna fortsätta göra ett bra jobb. Om du inte får det, vill du veta vad du behöver göra för att kunna få det.
  9. Gör en egen utvärdering efter samtalet. Vad gick bra och gick något mindre bra som du bör reflektera över? Planera vad du ska göra för att förbättra din löneutveckling framöver.
  10. Vad kan du göra om du inte blir nöjd med samtalet? Kontakta dina lokala fackliga representanter och fråga vad som gäller hos er och enligt ert löneavtal.

Löneprocessen i Piteå kommun

Varje år gör arbetsgivaren upp en planering för löneprocessen. Vissa år (som 2024 och 2025) kan den vara svår att följa när flera fackförbund förhandlar om sina löneavtal på central nivå. AkademikerAlliansen centralt har valt att stå kvar vid sitt löneavtal även 2025, så egentligen skulle vi kunna följa planeringen och få ut våra löner i tid. Men flera gånger har arbetsgivaren ensidigt bestämt att även vi ska invänta övriga fackförbunds förhandlingar för att inte våra medlemmar ska missgynnas. Hur det blir under den här löneprocessen är ännu oklart.

Tidplanen för Piteå kommun är i korta drag som följer:

Senast den 12 november ska fackliga representanter och förvaltningschefer i samverkan komma överens om vilka grupper som ska prioriteras denna gång. Om facken inte är överens med cheferna ska det framgå av ett protokoll eller en anteckning.

KSAPU beslutar om löneöversyn 2025 i december.

19 februari-12 mars 2025 ska chefer ”fördela utrymmen samt meddela förslag till ny lön till varje medarbetare muntligen och i dialog. Varje medarbetare ska ges möjlighet att få besked om förslag till ny lön i form av ett samtal, det kan göras via telefon eller Teams om fysisk träff inte är möjlig.” Citat från HR-avdelningens instruktion till cheferna.

HR-avdelningen avstämmer och fastställer löner 2025 med facken 17-28 mars 2025. 

Nya löner 2025 utbetalas från 1 april 2025, på villkor att alla fackförbund har förhandlat klart på central nivå. Skulle det inte vara färdigförhandlat kommer den nya lönen att betalas ut retroaktivt.

Löneavtalet

Vårt löneavtal kallas för HÖK T, och omförhandlades på central nivå i april i år. Där står det så här i § 1:

Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verk-samheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet. Därför ska lönen vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat. Även förutsättningarna för att rekrytera och behålla personal påverkar löne- och anställningsvillkoren.

Syftet är att skapa en process där arbetstagarens resultat och löneutveckling knyts samman så att det positiva sambandet mellan lön, motivation och resultat uppnås. Det är därför av stor vikt att dialog förs mellan chef och medarbetare om mål, förväntningar, krav, uppnådda resultat och lön.

Det är särskilt viktigt att lönen för chefer på alla nivåer tydligt avspeglar hur satta mål uppfylls och de resultat som vederbörande uppnår. Chefer är arbetsgivarens företrädare och har ett stort ansvar för att uppsatta mål nås och att uppföljning av resultat sker.

Piteå kommun/arbetsgivaren har i överläggning med facken förbundit sig att i enlighet med avtalet ha en individuell och differentierad lönesättning. Lönen ska kunna motiveras utifrån gällande lönekriterier samt uppnådda mål och resultat. Varje anställd ska vara delaktig i framtagande och revidering av lönekriterier på sin arbetsplats och man ska förstå grunden till den nya lönen.  Cheferna ska i dialog muntligen informera medarbetarna om den nya lönen, och då motivera den enligt ovan.

Sjukskrivna och föräldralediga ska inte missgynnas, utan bedömas som om de varit i tjänst.

 

Lönerevisionen 2025

Många andra förbund kommer att ha avtalsrörelse även denna lönerevision, men AkademikerAlliansen står kvar vid sitt centrala avtal. Lokalt har vi därför inget annat val än att följa det. Det kan dock bli så att vi i Piteå även 2025 måste invänta övriga förbunds förhandlingar innan vi får ut våra löner.

 

 

För styrelsen,

Åsa Wilén, ordförande

Publicerad: 2024-10-21

Senast uppdaterad: 2024-10-21

Dela sidan